Kookosöljy on kiistelty rasva – syitä miksi ei terveellinen

Kuten moni saattaakin jo arvata, maailmanlaajuisesti ruoanlaitossa käytetään valtaosin kaiken kansan tuntemaa oliiviöljyä, kuten neitsyt- tai extra-neitsytoliiviöljyä tai puolestaan oliiviöljyä kylmäpuristetussa muodossa. Oliiviöljyjen suurtuottajia ovat Etelä-Euroopan helmet Italia, Kreikka sekä Espanja. Oliiviöljyä pidetäänkin erittäin tärkeänä osana välimerellistä ja terveellisenä pidettyä ruokavaliota. Kasviöljy, avokadoöljy, auringonkukkaöljy, kurpitsansiemenöljy ja omega-3:ta sisältävä rypsiöljy ovat myös kuluttajien niin sanottuja suosikkeja, ja niitä pidetäänkin perinteisen oliiviöljyn ohella jopa terveyttä edistävinä tuotteina oikein ja kohtuullisesti käytettyinä.

Markkinoille on kuitenkin ilmestynyt viime vuosina suosiotaan tasaisesti kasvattava kookosöljy, jonka suosio ei tunnu hiipuvan. Hiljattain yhä useammat huippukokit, bloggaajat, julkisuudesta tutut kasvot ja personal trainerit ovat vannoneet tuotteen nimeen. Sitä löytyykin useasta kotitaloudesta, ja se on päätynyt monen kuluttajan päivittäiseen käyttöön. Kookosöljyä suoranaisesti hehkutetaan lehdissä, kokkiohjelmissa ja ennen kaikkea blogeissa. Tähän mennessä sen suurimpana terveysvaikutuksena on erityisesti pidetty sen hyvää vaikutusta sydämeen, mutta väitteessä kuitenkin voi mahdollisesti olla suuri ristiriita.

Kookosöljy herättää erimielisyyksiä

Suosiostaan huolimatta hehkutetun kookosöljynkin terveellisyydestä kiistellään, ja tutkimuksia puolesta ja vastaan tulee julki jatkuvasti. Täydelliseen yksimielisyyteen ei terveellisyydestä tai epäterveellisyydestä ole kuitenkaan päästy, niin kuin ei harvan muunkaan elintarvikkeen tai tuotteenkaan kohdalla, olisihan se lähes mahdotonta.

Lähes ihmetuotteen maineen saavuttaneen kookosöljyn arvostus on kuitenkin melkoinen, ja sen sanotaan auttavan niin painonhallinnassa, tulehduksissa kuin kilpirauhasen vajaatoiminnassakin, puhumattakaan muista tuotteeseen liitetyistä terveys- ja kauneuseduista. Muotituotteen kohdalla totuus ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen, vaan on syytä hieman kyseenalaistaa median antamaa idyllistä kuvaa, raapaista pintaa syvemmälle, antaa tieteen ja asiantuntijoiden puhua sekä herättää mietteitä ja keskustelua.

Terveysväitteet tuotteet takana tulevat monelle yllätyksenä

Suhteellisen painava tekijä kookosöljyn epäterveellisyyttä koskien on mainontaan liittyvät seikat ja faktat niiden takana. Kuluttajat ovat monesti erityisesti positiiviselle mainonnalle herkkiä, eivätkä välttämättä kyseenalaista liikaa lukemaansa. Elintarvikkeiden mainonnassa on kiellettyä käyttää terveysväitteitä, jos niille ole tarpeeksi tieteellistä näyttöä.

Kyseisen mainonnan kontrolloinnista vastaa Euroopan elintarvikevirasto eli tutummin EFSA yhdessä Euroopan unionin komission kanssa. Shokkina monelle voikin tulla, ettei kookosöljylle tai sen sisältämille rasvahapoille itse asiassa ole hyväksyttyjä terveysväitteitä, vaikka mediasta saatu mielikuva on aivan toinen.

Kookosöljyn suurtuottaja on Kaakkois-Aasian trooppinen saarivaltio Filippiinit, joka onkin samalla maailman suurin kookosöljyn tuottajamaa. Kulttituote vastaakin lähes huimaa kymmentä prosenttia koko maan vientituloista. Tuotteen juuret vievät jopa 1860-luvulle, jolloin se kehitettiin kaupalliseksi tuotteeksi Etelä-Aasiassa ja Tyynenmeren saarten seudulla. Pähkinänkuoressa kookosöljyn valmistusprosessissa se eritellään koprasta, eli tutummin kookospähkinän kuivatusta lihasta. Lopuksi kopra jauhetaan ja keitetään vedessä.

Kookosöljy kalpenee vertailussa monelle muulle tuotteelle

Uusimpien tutkimusten mukaan kookosöljy ei kuitenkaan ole mikään terveystuote, vaan lähes päinvastoin. Pääosin ravitsemusterapeutit ja tieteilijät ovat pureutuneet asiaan ja selvittäneet kookosöljyn koostumuksesta aiheutuvia mahdollisia haittoja. Voihin verrattaessa sitä pidetään terveellisempänä, mutta voiton terveyskilpailussa vievät kuitenkin muut ruokaöljyt.

Tieteellistä näyttöä sen ihmeellisistä terveysvaikutuksista on muutenkin vähän, sillä positiiviset käsitykset perustuvat lähinnä sen mediassa syntyneeseen maineeseen ja rakettimaisesti nousseeseen suosioon. Kookosöljyä tutkineet ovat havainneet kookosöljyn vaikuttavan epätoivotusti veren lipidiarvoihin sekä nostavan veren kokonaiskolesterolia ja huonon kolesterolin määrää, mikä puolestaan lisää sydäntautien riskiä. Tuote ei suinkaan yleisen käsityksen mukaisesti vähennä sitä. Se voi aiheuttaa myös allergisia reaktioita sisäisen nauttimisen jälkeen, kuten löysän vatsan, minkä tähden sen käyttäjiä kehotetaan aloittamaan kookosöljyn mahdollinen käyttäminen pienissä erissä vatsaongelmien välttämiseksi.

Oli kookosöljy sitten kylmäpuristettua tai ei, sisältää se joidenkin tutkimusten mukaan paljon kovaa tyydyttynyttä rasvaa, noin 90%, mikä tunnetusti on haitaksi ihmisen kropalle. Juurikin pääosin kovien tyydyttyneiden rasvojen vuoksi saatetaan tuotetta pitää melko epäterveellisenä, ja sen takia katsotaan paremmaksi vaihtoehdoksi käyttää pehmeitä tyydyttymättömiä rasvoja, kuten rypsiöljyä ja avokadoöljyä.

Kookosöljyn sisältämien lauriinihappojen on tutkittu kohottavan veren epätoivottuja kokonais- sekä LDL-kolesteroliarvoja. Kookosöljyn käyttöä ei kuitenkaan täysin hylätä, vaan todetaan, ettei sen satunnainen käyttö ole haitallista, mutta on sitä nautittava kohtuudella. Kookosöljyn rakastajien ei siis tarvitse siitä kokonaan luopua, mutta on suotavaa rajoittaa sen päivittäistä ahkeraa käyttöä.

Kookosöljy sopii yllättäviin konteksteihin

Tutkittujen haitallisten terveysseikkojen vuoksi on kookosöljyä suositeltu käytettävän ruoanlaiton sijaan kylpyhuoneen puolella, sillä sen on todettu olevan hyväksi ihon hoidolle. Lähes yksimielisesti on todettu, että kookosöljy pitää ihon kimmoisana ja kosteuttaa myös tehokkaasti niin hiuksia kuin ihoa. Kosteuttamisen lisäksi sen sanotaan lisäävän hiusten kiiltoa ja vähentävän jopa täiden riskiä päänahassa.

Kookosöljy on moninainen tuote, jota kokkailun ja kauneudenhoidon ohella käytetään paljon myös hajusteissa, hierontaan tarkoitetuissa öljyissä ja muissa kosmetiikkatuotteissa. Sen on tutkittu olevan myös kelpo aurinkovoide, meikinpoistoaine, hampaiden valkaisija ja jopa deodorantti. Kookosöljyn johdannaista käytetään jopa lentopetrolina eli polttoaineena ja autojen dieselmoottoreissa. Se kestää myös lämpöä erittäin hyvin muihin öljyihin verrattuna. Tuote säilyykin hyvänä jopa kaksi vuotta, joko kiinteässä tai nestemäisessä muodossa sitä ympäröivästä lämpötilasta riippumatta.