Trendikäs paleodieetti – Mistä kysymys?

Paleodieetti on paluu ruokavalioon, jota ihmiskunta noudatti kivikaudella. Tämä dieetti on kehitetty, koska ihmisen ja etenkin hänen ruoansulatuksensa ajatellaan muuttuneen noista ajoista varsin vähän, kun taas ruokatottumukset ja tarjolla oleva ruoka ovat muuttuneet merkittävästi. Dieetin onnistumista arvioidaan ennen kaikkea sen noudattajan kokemuksilla omasta hyvinvoinnistaan.

Mikä on dieetin tarkoitus?

Paleoruokavalion kehittäjät pyrkivät parantamaan erilaisia elintasosairauksia ja ihmisen kokonaishyvinvointia karsimalla ruokavaliosta kaiken sellaiset ainesosat, jotka heidän käsityksensä mukaan eivät kuuluneet ihmisen ruokavalioon jo kivikaudella ja ei näin ollen heidän mukaansa kuulu ihmisen lajinmukaiseen ruokavalioon. Tätä perustellaan tutkimuksilla, joiden mukaan maanviljelykseen siirtyminen lisäsi merkittävästi erilaisten elintasoon liittyvien sairauksien esiintyvyyttä ja jopa synnytti aivan uudentyyppisiä sairauksia, kuten liikalihavuuden, insuliiniresistenssin ja valtimoiden rasvoittumisen.

Yli kymmenien tuhansien vuoden takaisia syy- ja seuraussuhteita on kuitenkin vaikea perustella. Onkin syytä olettaa, että elintasosairauksien lisääntyminen tuskin johtuu pelkästään viljojen syömisen aloittamisesta, vaan tilanteeseen on vaikuttanut ennen kaikkea vaurastumista seurannut mahdollisuus ylensyömiseen ja laiskotteluun.

Elintasosairaudet vaanivat jo varhaisissa yhteiskunnissa juuri heitä, joilla oli varaa teettää fyysinen työ muilla ja kuluttaa yli tarpeittensa, kun taas raskasta fyysistä työtä tekevät tai muuten paljon liikkuvat ja kohtuullisesti syövät ovat yhä edelleenkin turvassa monilta elintasosairauksilta. Suurin viljan viljelyn yleistymistä seurannut yhteiskunnallinen muutos oli juuri se, että varallisuus alkoi lisääntyä sekä myös kertyä epätasaisesti. Tähän vaikutti ennen kaikkea mahdollisuus säilöä viljaa jopa useamman satokauden yli ja käyttää säilöttyä viljaa kauppatavarana huonoina satovuosina.

Runsas tyydyttyneen rasvan syöminen voi altistaa sairauksille

Paleodieetissä voidaan katsoa olevan muutamia ratkaisevia heikkouksia, jotka tekevät sen ankarasta noudattamisesta suorastaan terveydelle vaarallista. Ensimmäinen näistä seikoista on runsas eläinrasvojen saanti, joka altistaa sydän- ja verisuonitautien kehittymiselle.

On syytä pitää mielessä, että kivikauden ihmiset todennäköisesti käyttivät saaliseläimensä kaikki ravinnoksi kelpaavat osat ja söivät siis myös kaiken rasvan, ovat nykyaikaisen tehokasvatuksen läpikäyneet eläimet huomattavasti rasvaisempia ja myös rasvanlaadultaan heikompia kuin kivikautiset riistaeläimet. Kivikauden ihminen myös kulutti energiaa huomattavasti nykyihmistä enemmän ja tarvitsi siksi myös huomattavasti enemmän ruoasta saatavaa rasvaa.

Liian vähäinen kuitujen ja vitamiinien saaminen

Toinen paleodieetin terveydelle haitallinen piirre liittyy liian vähäiseen kuitujen saamiseen. Kun ruokavalio koostuu etupäässä eläinkunnan tuotteista, kuten kalasta, lihasta ja äyriäisistä, syntyy tilanne, jossa elimistö ei pitkiin aikoihin saa lainkaan ruoansulatuksen hyvälle toiminnalle välttämättömiä kuituja. Tämä johtuu siitä, että kasviksia ja hedelmiä syödään vain niiden luontaisen sesongin aikana eikä viljatuotteita nautita lainkaan. Tuolloin ruonsulatus ja ruokamassan kulkeminen suolistossa hidastuvat ja erilaisten suolistosairauksien riski kasvaa.

Tämä riski on erityisen suuri istuvalla nykyihmisellä, jonka päivistä suurin osa kuluu ruoansulatuksen kannalta erittäin haitallisessa asennossa. Kivikauden ihminen on saattanut kestää vähäkuituisen ruokavalion aiheuttamia haittoja juuri liikkuvan elämäntapansa ansiota, sillä runsas liikkuminen edistää sulavan ravintomassan liikkumista suolessa. Kivikauden ihminen oli arvioiden mukaan liikkeessä noin 80% valveillaoloajastaan. Nyt tuo luku on keikahtanut täysin päälaelleen ja vain osa nykyihmisistä liikkuu edes 20% hereillä oloajastaan.

Kolmas paleodieetin haittapuoli liittyy vitamiinien ja hivenaineiden riittävään saantiin. Etenkin kalsiumin ja D-vitamiinin saanti voi jäädä aivan liian vähäiseksi, jos maitotuotteet jätetään kokonaan pois ruokavaliosta. Myös muiden vitamiinien, hivenaineiden ja antioksidanttien saanti on uhattuna liian vähäisen hedelmien ja kasvisten syömisen takia.

Onko mahdollista noudattaa paleodieettiä terveyttä vaarantamatta?

Jos haluaa välttämättä palata kivikautiseen ruokavalioon, mutta haluaa tehdä sen riskeeraamatta terveyttään, on oltava valmis näkemään huomattavan paljon vaivaa ja käyttämään syömiseen huomattavan paljon rahaa. Dieetti nimittäin vaatii elintarvikkeiden ostamista etupäässä muualta kuin tavallisista marketeista ja ruoan valmistamista alusta loppuun asti itse. Syötävät luonnonkasvit on myös syytä oppia tuntemaan, sillä kivikauden ihminen on käyttänyt hyväkseen kaiken syötäväksi kelpaavan vihreän.

Koska paleodieetin kivijalan muodostavat erilaiset eläinkunnan tuotteet, on ensimmäisenä kiinnitettävä huomiota syötävän lihan ja kalan laatuun. Paras olisi pitäytyä vain riistassa ja luonnonoloissa kasvaneessa kalassa. Poro lasketaan tässä riistaeläimeksi. Näin vältetään liiallisen kovan rasvan saanti ja varmistetaan, että liha ja kala eivät sisällä antibiootteja ja muita haitallisia aineita.

Vinkkejä paleodieettiä suunnittelevalle

Kasvisten ja hedelmien olisi syytä olla luomuviljeltyjä ja erityisen hyvä olisi suosia luonnossa esiintyviä marjoja. Marjojen ja yrttien kuivattaminen talven aikana nautittavaksi olisi erittäin hyvä keino lisätä talven aikana saatavien vitamiinien määrää, mikäli haluaa luopua tuontihedelmistä. Samoin olisi tärkeää käyttää läpi talven runsaasti juureksia, jotka korvaavat kivikauden ihmisen luonnosta löytämät ja ravinnokseen käyttämät juuret. Juurekset ovat tärkeitä sisältämiensä kuitujen sekä vitamiinien ja hivenaineiden vuoksi. Niitä olisi paras totutella syömään raakoina ja kuorineen, jotta mahdollisimman suuri osa arvokkaista vesiliukoisista vitamiineista saataisiin talteen.

Hapanmaitotuotteiden, jotka olisi hyvä nauttia mieluummin mahdollisimman luonnollisina eli rasvaisina ja pastöroimattomina, ja täysjyväviljojen lisääminen ruokavalioon lisäisi huomattavasti ruokavalion terveellisyyttä, mutta nämä tuotteet eivät kaikkein ankarimpaan paleodieettiin kuulu. Koska ne kuitenkin ovat ravintolisiä luonnonmukaisempi vaihtoehto, kannattaa niitä harkita puutostautien ja osteoporoosin ennaltaehkäisemiseksi.